کتاب کوشک – باغ های ایران

از روزگار کهن، باغهای جهان به دو دستۀ منظم و غیرمنظم تقسیم شده اند. باغ پارسی محور مستقیم بنا-منظر را با هندسۀ مرکزگرای خود، بومی ساخت. بدین گونه پردیس های نوظهور، میانکرت را عامل اتصال سردر به کوشکی یافتند که پیش از این در محل تلاقی دو محور قدرتمند، تفاخر حداکثری را ایجاد کرده بود. چهارباغ های ایرانی با یاری اسلام از یک سو تا هند و چین و از دیگرسو به مغرب و آندولس گسترش تا ضمن ترکیب مثالی با بهشت قرآنی پایدار شوند.
در جهت مخالف پارکهای شکار سوری-بین النهرینی، باغستانهای یونان، باغهای خاور دور و هنر باغسازی رومانتیک قدرت خود را در وسعت بخشی باغها و ایجاد دید و منظری بکر و زیبا یافتند. باغهای اولیه با انگیزۀ ارتقاء روح و روان، با انجام فعالیتهای مختلف کشاورزی، شکار وامثال آن توسعه پیدا کردند. باغهای مهم و معروف در جای مناسب ساخته می شدند تا تسلّط معماری بر منظر و استفاده از آب و هوای مناسب به بهترین صورت انجام گیرد. بدین گونه باغهای ایرانی از توجه به مکان به عنوان برجسته ترین شیوۀ طراحی استفاده کردند. گذری بر تاریخ باغسازی این خطّه، حاکی از روش و شیوه های خاص در همراه کردن طبیعت با زندگی انسان است که ریشه در فرهنگ و باورهای این مرز و بوم دارد.

عمدۀ مطالب کتاب حاضر که نگاهی به تاریخچۀ معماری کوشکها و ادغام هنر باغسازی با ابنیه دارد، ثمرۀ مطالعه و تدریس کلاس آشنایی با هنر و معماری اسلامی و تاریخ باغسازی ایران و جهان است که طی ۲۲ سال در دانشگاه تهران توسط دکتر حشمت الله متدین انجام گرفته است.

این کتاب را می توانید از فروشگاه اینترنتی پژوهشکده نظر، دیجی کالا و فیدیبو تهیه فرمائید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.