نخستین بار براساس مجوز شماره ۳۴۸۸۳/۲۲/۲ در سال ۱۳۹۲ و مجوز شماره ۷۲۱۳۰/۲۲/۲ در سال ۱۳۹۳ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پژوهشکده نظر اقدام به پذیرش دانشجو در رشته‌های معماری، شهرسازی و پژوهش هنر کرد. مدت زمان انجام رساله دکتری در این دوره ۳ سال است. تحقق دکتری پژوهش محور متناسب با فلسفه تحقیقات تقاضامحور، نیازمند ساز‌و‌کارهای خاص است که از روند متعارف تعریف و تهیۀ رساله‌های دکتری در گروه هنر فاصله بسیار دارد. هدایت رساله‌های دکتری به سوی نیازهای جامعه، زمینه‌سازی برای توسعه علمی و انجام تحقیقات بنیادی و توسعه‌ای در راستای پاسخگویی به تقاضای بومی مهم‌ترین هدف تشکیل لابراتوار دکتری نظر به مثابۀ نظام برنامه‌ریزی و مدیریت پژوهش‌های دکتری است. مدیریت پژوهش‌های دکتری با مشارکت اساتید برگزیدۀ ایرانی و مؤسسات علمی خارجی، به منظور هم‌افزایی توانمندی‌های آنان و بسط ارتباط علمی ایران با جهان پیشرفته، رویکرد نخست لابراتوار است. لابراتوار دکتری نظر سعی دارد پاسخی نظام‌مند به روند تعریف، هدایت و انجام پژوهش‌های دکتری ارائه دهد که نقش مکمل را در فرآیند سنتی مبتنی بر ترکیب راهنما‌‌ -‌ پژوهشگر ایفا می‌کند. مشارکت پژوهشگران در فرآیند نقد علمی مسائل ایران از طریق نگارش و انتشار سازمان‌یافته و منظم یادداشت‌های علمی تحت نظر مدیریت لابراتوار رویکرد دیگری برای تحقق اهداف یاد شده است.

مراحل اصلی دوره

• شرکت در کنکور سراسری دکتری سازمان سنجش آموزش کشور
  • شرکت در مصاحبه دکتری لابراتوار نظر

داوطلبان پس از اخذ نمره قبولی در کنکور سراسری دکتری، از طریق سازمان سنجش برای مصاحبه دکتری به پژوهشکده نظر هدایت می‌شوند.

• ثبت‌نام

داوطلبان پس از دریافت نتیجه قبولی در مصاحبه دکتری، مراحل ثبت‌نام خود را طبق دستورالعمل اختصاصی پژوهشکده طی خواهند نمود. تأمین هزینه پژوهشی دوره دکتری بر عهده سازمان حمایت‌کننده از طرح پژوهشی است.

• گذراندن واحدهای نظری

بر اساس آیین‌نامۀ دوره دکتری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دوره‌های دکتری پژوهش‌محور حداکثر ۸ واحد درسی می‌تواند در برنامه درسی مصوب هر رشته پیش‌بینی شود. لابراتوار دکتری نظر جهت بالابردن بینش پژوهشی پژوهشگران خود واحدهای درسی مورد نیاز برای تهیه یک رساله دکتری موفق را تدوین و کلاس‌های مورد نظر را با اساتید مجرب آن مبحث برگزار می‌کند. از این رو پژوهشگران در نیمسال اول و دوم تحصیل خود ۸ واحد نظری را طی می­‌کنند.

• تهیه پروپوزال اولیه و تعیین استاد راهنما

پژوهشگران در سه ماه نخست نیمسال اول دوره دکتری خود در چارچوب برنامه درسی لابراتوار، نسخه اولیه پروپوزال خود را تهیه می‌نمایند و برای تعیین استاد راهنما به شورای مدیریت لابراتوار تحویل می‌دهند.

• تکمیل پروپوزال زیر نظر استاد راهنما

پس از تعیین استاد راهنما، پژوهشگر دکتری مرحله تکمیل پروپوزال خود را زیر نظر وی پیش می‌برد و در پایان نیمسال اول به مرحله دفاع از آن می‌رسد.

• دفاع از پروپوزال

پس از تکمیل پروپوزال، استاد راهنما موافقت خود را با برگزاری جلسه دفاع همراه با پیشنهاد سه نفر استاد متخصص، به عنوان استاد داور، به لابراتوار دکتری اعلام می‌نماید. پس از آن شورای علمی لابراتوار با بررسی پروپوزال، به تعیین هیئت داوران و تشکیل جلسه دفاع پروپوزال می­‌پردازد.

• گذراندن کلاس‌های مهارتی

پژوهشگران موظف‌­اند تا پایان سال دوم تحصیل در دوره دکتری، ۳۰ ساعت کلاس شامل یادگیری نرم‌افزارها و مهارت‌های مربوط به پژوهش و تدوین رساله دکتری خود را بگذرانند.

• مرحله تدوین رساله

پژوهشگران با راهنمایی استاد راهنما و مشاور خود که به صورت منظم و حداقل یک بار در ماه در محل لابراتوار دکتری برگزار می‌‌شود، مراحل تکمیل رساله را پیش خواهند برد. علاوه بر آن جهت هماهنگی کار استاد راهنما و مشاور در طول هر ترم یک جلسه مشترک با حضور هر دو استاد برگزار می‌شود.
پژوهشگر در پایان هر ترم، موظف به ارائه گزارش از پیشرفت رساله خود است. این گزارش توسط هیئت قضاوت، داوری و ارزش‌گذاری می‌شود.
دانشجویان در هر سال تأییدیه پذیرش یک مقاله علمی- پژوهشی، یک مقاله علمی‌-‌ترویجی و مدارک انتشار ۶ نقد کاربردی تخصصی در حیطه کاری خود را به لابراتوار تحویل خواهند داد. در صورت تکمیل امتیازات، پژوهشگر می­‌تواند در سال بعد ثبت­‌نام کند. در غیر این صورت وی ناگزیر خواهد بود تا کسب امتیاز لازم در مرحله قبلی متوقف شود.

• دفاع از رساله دکتری

پس از اتمام مراحل تهیه رساله دکتری و تأیید استاد راهنما و لابراتوار، پژوهشگران می‌توانند از رساله دکتری خود دفاع کنند. حداقل مدت تهیه و نگارش رساله سه سال بعد از اولین ثبت‌نام است.

• تمدید سنوات تحصیل

مطابق آیین­‌نامه دکتری پژوهش‌محور، در صورت عدم آمادگی پژوهشگر برای دفاع از رساله خود، مدت تحصیل وی با موافقت استاد راهنما و تصویب شورای علمی لابراتوار می‌تواند حداکثر تا ۵ سال تمدید شود. پرداخت هزینه سنوات اضافی بر عهده سازمان حمایت‌کننده طرح خواهد بود.

دانشجویان ورودی مهر 93

• دانشجو: حامد سیمی
    عنوان رساله: تداوم هویت در منظر شبانه شهر معاصر ایران بر پایۀ سنت طراحی نورپردازی معماری عصر صفوی
    استاد راهنما: دکتر حشمت‌الله متدین