این مراسم در عهد باستان در فضاهای باز شهری یونان انجام می شده و انگیزه ای برای حضور مردم در فضاهای شهری است.

سرزندگی فضاهای شهری با حضور پویا و غیر منفعلانه و شاد شهروندان تحقق پیدا می‌کند، امروزه به دلایل گوناگون به خیابانها و ساحل صرفا به عنوان یک فضا برای گذران اوقات فراغت توجه نمی‌شود و برای تحققق این امر باید از حضور فعال مردم با هدف سرزندگی و زیست پذیری استفاده شود.  از عوامل تاثیر گذار در این حضور دلپذیر مردم در فضاهای شهری جود مراکز خرید، گیاهان و آب نماها، مبلمان شهری مناسب، نور پردازی در شب، ایجاد فضاهای کافی برای پارک وسایل نقیله، برگزاری مراسم و جشن‌های خیابانی را نام برد..حال سوال این است که رویداد های ورزشی مانند المپیک چقدر در سرزنده سازی فضاهای شهری موثر است؟ آیا می توان از رویدادهای ورزشی به مثابه ابزاری برای سرزنده کردن فضاهای شهر استفاده کرد؟

بازیهای المپیک در ابتدا یک جشن مذهبی بود که برای ادای احترام به زئوس (پادشاه خدایان یونان) در صحن مربوط به او برگزار می‌شد. این مسابقات هر چهار سال یک بار و از سال ۷۷۶ قبل از میلاد در المپیا که محل صحن زئوس بود برگزار می‌شد.یعنی این مسابقات در فضاهای شهری بونان باستان برگزار می گردیده است.   این موضوع یاد آور یکی از مولفه های سرزندگی است : برگزاری مراسم و جشنهای خیابانی! زیرا این مراسم در عهد باستان در فضاهای باز شهری انجام می شده و تشویق کننده حضور مردم در فضاهای شهری است.

امروزه نیز در هر شهری که میزبان المپیک باشد ، سرزندگی و حیات و شعف فراوانی در شهر موج می زند. طبق آمار منتشر شده از سوی پلیس فدرال برزیل بیش از ۵۰۰ هزار نفر برای تماشای بازی‌های المپیک تابستانی ریو به‌عنوان گردشگر وارد برزیل شده‌اند.در حقیقت بر برگزاری مراسم و جشنهای خیابانی در زمان المپیک، حضور توریستها و گردشگران نیز باعث سرزندگی اقتصادی شهر می گردد. زیرا توریستها و گردشگران سرمایه ارزی زیادی را وارد کشور میزبان می نمایند. اگر دید کل نگر تری داشته باشیم بازی های المپیک و رویداد های دیگری از این دست نه تنها در شهر و کشور برگزار کننده آن باعث تزریق حیات می گردند بلکه این حیات را می توان در سایر شهر ها نیز القاء نمود. به طور مثال در صورتی که در فضاهای شهری که مبلمان شهری مناسب داشته و دارای خرده فروشی های متعدد نیز هستند ، دستگاه های LCD  بزرگ نصب گردد تا مردم از تماشای رقابت های المپیک در کنار یکدیگر لذت ببرند ، بسیار موثر خواهد بود. علاوه بر این، با توجه به اختلاف ساعتی که با کشور برگزار کننده وجود دارد چنین تمهیدی باعث رونق حیات شبانه در شهر خواهد شد.

حضور مردم و مراسم خیابانی آنها در طول بازیهای المپیک  ریو(www.rio2106.com)

تماشای بازی های المپیک به صورت دسته جمعی در خیابان

حضور مردم در فضاهای شهری برای تماشای مسابقات

در کشور ایران علاوه بر اینکه امکان سرزنده کردن فضاهای شهری به وسیله تماشای دسته جمعی مسابقات وجود دارد مطلب دیگری نیز جای تامل دارد.مردم ایران علاقه زیادی به اشتراک گذاشتن احساسات و شادی هایشان هنگام برنده شدن تیم ملی کشورمان یا کسب مدال ها در رشته های مختلف دارند. به عبارت دیگر مردم ایران علاقمند به برگزاری جشن های خیابانی مانند جشن فوتبال ! دارند که معمولا از سوی مسئولان با استقبال روبرو نمی شود.

شادی مردم ایران در خیابانها پس از پیروزی تیم فونبال ایران

شادمانی خیابانی مردم ایران پس از صعود تیم ملی فوتبال به جام جهانی

 اما بجاست با استقبال از  چنین حرکتهای خود جوشی،  چنین فرصتهایی به مسیر صحیح خود هدایت شده و از آن برای سرزنده سازی فضای های شهری استفاده کرد که خود باعث ایجاد روحیه و شادی در بین مردم میهن عزیزمان می گردد.بدین منظور می توان در چنین مواقعی با حمایت و برنامه ریزی مسئولان در سطوح مختلف ملی تا محلی ، فضای مناسبی برای ابراز این شادی های خیابان در اختیار مردم قرار داده شود.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *