این کتاب توسط سای پامیر در سال 2004 تالیف شده است و توسط دکتر مصطفی بهزاد فر و مهندس امیر شکیبا منش در سال 1389 به فارسی برگرداننده شده است.این کتاب در پانزده فصل تدوین گردیده است و در آن به طور نسبتاً مبسوط به اصول و معیارهای طراحی و باز آفرینی مراکز شهری پرداخته است به طور مثال در یکی از فصول برای طراحی مراکز شهری اصولی نظیر ایجاد تنوع و جذابیت، اطمینان از تنوع بصری و عملکردی، به حداکثر رساندن سهولت استفاده و … عنوان شده است و در پایان هم نمونه هایی از برنامه های بازآفرینی و احیای مراکز شهری در جهان قید گردیده است.
امروزه در کشور ما این کتاب به عنوان کتاب مرجع و مهمترین کتاب برای احیا و طراحی مراکز شهری استفاده می گردد که به زعم داشتن نقاط قوت فراوان نظیر همه جانبه نگر بودن و استفاده به جا از تصاویر و مثال ها دارای نقاط ضعفی نیز هست.در بعضی از موارد مثل سرزندگی اقتصادی که لازمه حیات مرکز شهر است این کتاب موارد جامع و مبسوطی را ارائه نموده است و مراکز منطقه ای ، بازارهای اختصاصی و کاربرهای تجاری مختلط و حتی خرده فروشان آزاد خیابانی را مورد تفحص و مداقه قرار داده است.در این کتاب به عواملی که به طور معمول به فراموشی سپرده می شوند نیز مورد بررسی قرار گرقته است این عوامل شامل توجه به هنر خیابانی یا علایم و تابلو ها و … می باشد.اینها مواردی هستند که در وحله اول هنگامی که به بحث سرزندگی می اندیشیم از نظر پنهان می مانند ولی در این کتاب مد نظر قرار گرفته است. از سویی دیگر جاهای خالی زیادی در اصول ارائه شده در این کتاب دیده می شود.به طور مثال فصل هفتم این کتاب به قلمرو پیاده تخصیص داده شده است و معابر پیاده و ملاحظات طراحی ( کف سازی ، کاشت گیاهان ، سامانه پیاده رو های هوایی و …) مورد بررسی قزار گرفته اما سخنی از امنیت عابران پیاده به میان نیامده است در حالی که اصل امنیت یکی از اصول کلیدی در مبحث پیاده مداری است.
انتقاد دیگری که به این کتاب وارد است این است که مثالهایی که در آخر کتاب ارائه شده همه یکدست و مشابه با یکدیگر می باشد و موارد تکراری در آن فراوان است.حدود 17 پروژه حیات بخشی به مناطق شهری در این کتاب بررسی شده است که با مطالعه 4-3 مورد از این مثالها کل مطلب دریاقت می گردد و به نوعی در این فصل اطناب کلام داریم.
گذشته از این موارد اکنون که در دهه دوم قرن 21 هستیم این کتاب اندکی قدیمی می نماید.کتابی ها و کتابهای الکترونیکی جدید تری در این باب تالیف شده اند که نمونه آنها ” The 10 traits of vibrant city” (ده ویژگی شهر سرزنده) نوشته جان کاراس است.در این کتابچه نیز مطالب جدیدی به عنوان ویژگی های یک شهر سرزنده به خواننده عرشه می گردد. اولین ویژگی ای که برای یک شهر سرزنده در این کتاب بر شمرده شده است ” جاذیه جهانی ” است.این نشان می دهد که یک شهر سرزنده یاید در سطح جهانی جذابیت هایی داشته باشد تا بتواند از طریق گردشگری، سرزندگی را به شهر هدیه دهد.سایر ویژگی هایی که در این کتاب شمرده شده است: اقتصاد،فشردگی،قابلیت پیشرفت و … هستند.این کتاب جزو منابع مختصر و مفید در باب سرزندگی است.
به طور کلی می توان گفت کتاب ” آفرینش مراکز شهری سرزنده ” کتاب غنی و ارزشمندی است و خوب هم ترجمه گردیده است، در حالیکه ادبیان سرزندگی در شهرها و مرکزهای آنها در جهان در حال گسترش است ینابر این اکتفای به این کتاب به عنوان اصلی ترین کتاب در زمینه داشتن شهرهای سرزنده ار پیشرفت ما در این حیطه جلوگیری می کند. علاوه بر اینها مقالات زیادی در این زمینه وجود دارد که حتی گردآوری آنها به عنوان یک منبع علمی می تواند حایز اهمیت باشد به هر تقدیر بهتر است که به ترجمه و تالیف منابع مختلف و متعدد در این زمینه کمر همت ببنیدیم تا موجبات اعتلای جامعه علمی خود را فراهم آوریم.
کتابهای موجود در حیطه سرزندگی در مرکز شهر

6 پاسخ